Translate

20 Haziran 2016 Pazartesi

Hele bahara bahara hele hele bahara

Doğa kendini tekrar tekrar doğuruyor; yeni bir bahar, yeni umutlar her şeye rağmen kıpır kıpır bir yaşama sevinci...

Toplumsal olaylar açısından geçirdiğimiz zor bir kış oldu. Baskıya, şiddete, ölümlere tanıklık etmek zorunda bırakıldık. Oysa biliyoruz ki yeryüzüne diyalog, aşk, barış, sevgi, paylaşım, dayanışma, müzik, dans, sanat hakim olabilir. 

Bu kış, toplumsal olaylar ruhumuzu yaraladıkça konağın ruhuna ve konağın etrafını saran jungle sığındık. Bir insan odun keserken sağalabilir mi veya bir testere sesiyle...

Evet ama öyle oldu, çıkmaza düştükçe baltayı, testereyi kaptık ve yakacak odunumuzu kestik...


Testere ve balta sesi en sevdiklerimden, kışa hazırlanan köylerin korosu 


Budama mevsimi geldi, yetişebildiğimiz kadarıyla ağaçlar budandı. Bahçe işleri baharla çeşitlendi...


Nar ağacı budanıyor

Budanan yerlerden ağacın öz suyu kaybolmasın ve budama yarası çabuk kapansın diye budama macunu sürülüyor.


Budama macunu

Budamadan sonra aşı işine geçiyoruz. Yalçın'ın ilk aşı denemeleri, komşunun nar ağacından aldığı kalemi bizim nar ağacına aşılıyor.


Geleneksel yöntem çamurla sarıyoruz aşıyı...

Yaşar Kemal, Yusufçuk Yusuf romanında bataklığı kurutup tarım alanı açmaya çalışan köylülerin düşünü şöyle ifade eder: Hele narlara narlara hele hele narlara, hele ayvalara ayvalara hele hele ayvalara...


Ben de hele hele narlara diyorum

Bir öğrencimin bahçenin toprağını ısrarla sürmek istemesine dayanamayıp bahçeye traktör sokuyoruz. Pulluk toprağı kaldırdıkça kapkara toprak çıkıyor alttan, ben yaşımızla yaşıt işlenmemiş toprağın bereketini düşleyip taptaze sebzelerin düşünü kurarken toprağın altından yaşımızla yaşıt çöp çıkıyor; plastik ürünleri, ambalajlar, kadın çorapları, çocuk oyuncakları, misketler, hayvan iskeletleri ve taşlar... Ki bahçenin yüzeyindeki çöpleri, taşları, otları Workaway ağıyla gelen Alman bir çiftle temizlemiştik, yeniden tüm pisliği temizlememiz gerekecek.


Pulluk sonrası keşen ile düzleştirme

Kır yaşantımızda bir bahar için gereken hazırlıkları yapmaya çalışıyoruz. Muhacirlerin havaların ısınmasıyla yaptığı hazırlıklardan biri, evin dışını badanalamak. Yaşar Kemal de bir kitabında "Çukurova'da yaşayan muhacirlerin evlerini, beyaz badanasından ve beyaz badana fonunda konulan rengarenk çiçeklerden bilirdik" diyor. Benim de çocukluğum, her bahar badana yapılan iki gözlü kerpiç bir evde geçti. Şimdi çocukluğumun o ruhunu yaşatmak için ben de yaşadığım evi ve bir dönüm bahçeyi çeviren briket duvarı boyamak için on poşet kireç aldım. Evin ön, yan ve arka cephesini boyadım. 


Kuruyunca bembeyaz olacak

Bahçe duvarını boyarken Ali İsmail'in umut dolu yüzüyle karşılaştım. Gerze'nin Gezici gençleri çizmiş olmalıydı. Badana ile etrafına bir çerçeve çizdim. Ali'nin düşleri Paltolu Konak'ın da düşleri... Paltolu Konak, özgür bir mekan olarak üretildiği sürece, Ali'nin de düşlerini bu mekanda yaşatacağız.


Paltolu Konak'ın duvarında Ali'nin portresi

Doğa yeniden ve yeniden her ilkbaharda doğarken doğanın canlıları da doğurma ve doğma telaşında. Konağın kedisi güzeller güzeli Çirkin, nisanda 4 tane yavru doğurdu. 


Şapır şapır annesini emiyorlar, ahşap dolabın içinde

Geçici olarak; Niya, Tiya, Çiya, Hiya isimlerini verdim. Yeni yuvalarında yaşayacakları öykülere göre yeni isimlerini almaları dileğiyle...


Tüm ürkekliklerine rağmen yavaştan etrafı keşfetme derdindeler 

Kedilerin hareketlenmesiyle eve bir canlılık geldi, koklaya koklaya etrafı tanımaya başlama aşamasından sonra etrafta pıtır pıtır koşuşma, birbiriyle boğuşma aşamaları başladı. Tüm büyüme aşamalarına tanıklık ettik 2,5 ay boyunca. Şimdi yuvalandırma zamanı.


Evden ve kardeşlerinden ilk Tiya ayrıldı

Tiya, bir öğrencimin isteğiyle Yaykıl köyüne dedesine can olsun diye götürüldü ve şimdi bir dede ile oynamakta ve ona umut olmakta...


Çiya'nın anne koynundaki huzuruna hele...

Çiya, resim ve müzik öğretmeni arkadaşlarımızın oğlu Ada'nın uzun süredir eve kedi istemesinden sonra sanatsal yeni bir yuvaya gitti. Adı çizgi film kahramanı Oggy oldu. Oggy'i bisiklet sepetinde yeni yuvasına bıraktık, bıraktık ama bir hayli ürktü. Ada ise eve gelen korkmuş  Oggy'e oyuncaklarını tanıtma ve oynama derdinde. Neyse ki alışmış Oggy ve uyumak için Ada'nın yanına sokuluyormuş.


Niya, dört gözle annesini bekliyor

Paltolu Konağın sakini Bensu, fotoğraflardan Niya'yı çok sevdi ve birlikte yaşayacaklar. Şimdi Niya, Bensu annesinin Van'dan gelmesini bekliyor.


Yuva bulabilmek için son olarak benekli siyah kedimiz kaldı. Onun için de afiş hazırladık. Belki bir yuva bulunur diye.


Yuva aranıyor Hiya için


Annemiz Çirkin,  bebişlerini emzirirkenki mutluluğu ve güzelliği


...ve Çirkin yine hamile, sonbahara yeni bebeklerle hele...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder