Dünya çapında gezginlere farklı olanaklar sunan Couchsurfing, Warm Showers ve Work Away ağlarına üye olduktan sonra yaşamımıza farklı öyküler girdi. Bir çok farklı rota için çıkılmış yolculuk ve bu yolculuklara çıkılma nedenleri...
İnsan neden farklı kültürleri merak eder, gezerek öğrenmek insanları neden bu kadar cezbeder, bir çok zorluğuna karşı farklı insanlara, zamanlara ve mekanlara dokunmak neden önemlidir, ya dünya turuna çıkanlar geride neleri bırakıp bu yolculuğa çıkmaktadır...
18 yaşıma kadar doğduğum köyden dışarı çıkmadığım için sanırım, gezme merakım ve gezginlerin yaşam deneyimlerine dair sorularım, küçük yaşlarıma dayanır . Şimdi gezginlerin iletişimlerini ve ihtiyaçlarını karşıladıkları bu evrensel ağlar, gezginlere dair sorularımı yanıtlamakta, yeni sorular üretmekte ve beni de gezgin kılmakta.
Couchsurfing; gezginlere gittikleri yerlerde gönüllüğe dayalı gezginperverlik sunan, dayanışmanın ve farklı fikirlerin paylaşılmasına, kültürel etkileşimin oluşmasına, farklı kültürlere ve tercihlere hoşgörüyle yaklaşılmasına olanak sağlayan, gezginler için oldukça ekonomik bir olanak...
Warm Showers; sadece bisikletçilerin kullandığı ve kilometrelerce pedalladıktan sonra sıcacık bir duşla tanıştığın bir gezginperverlik, bisikletin insana kattığı deneyimlerin paylaşıldığı bir ağ.
Work Away ise emeğin paylaşıldığı, üretmenin keyfinin birlikte yaşandığı evrensel bir imece ağı.
Paltolu Konak'ta da iş çok. Bu ağ sayesinde yapılacak işlerin listesini oluşturup insanların yeteneklerine ve ilgilerine göre birlikte işlerimizi kolaylaştırmaya çağırıyoruz.
Warm Showers aracılığıyla Camille ve Nicolas davet gönderdiler. Kendi öykülerini anlattıkları kısa profil tanıtımlarında Tuna nehri boyunca (Almanya'dan Romanya'ya) kano kullanarak gelmişler, Asya'ya ise bisiklet ile devam ediyorlarmış.
Çok yoğun olmama rağmen bu öyküyü dinlemek için gelmelerini çok istedim. 5 gün konağın misafiri oldular, 100 yıllık konağın öyküsüne yenileri eklendi. Gerze pazarından aldıkları çeşit çeşit sebzelerden doğaçlama, birbirinden leziz yemekler yaptılar. Yaptıkları yemekler, bir gezginin bulduğu otlardan nasıl tatlar oluşturabileceğini göstermesi açısından öğretici oldu benim için.
Yoğunluğumdan ve yorgunluğumdan iki misafirin birbirinden leziz yemeklerine oturdum günlerce.
O leziz yemeklerden biri |
Ben ise sadece Tür kahvesi yapabildim. O da ne kadar olabildiyse.
Yapması benden ikramı onlardan... |
Köpüksüz olmuş, becerememişim... |
Kahveye eşlik eden Sarnıç, nadir anlarından biri |
Yolculuk boyunca en uzun kaldıkları yer olmuş, çamaşırlarını yıkadılar, bloglarına birikmiş yazılarını yazdılar, sevdikleriyle uzun uzun konuştular, dinlendiler ve en önemlisi yürüdüler, uzun süre pedal çevirdikten sonra yürümenin ne olduğunu bisiklet yolculuklarımdan az çok biliyorum.
Tuna boyunca yaşadıkları maceraları dinledim. Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Romanya'yı nehir yolcuğu ile tanımak. Ağustos aynında onlar da biz de Viyana'da Tuna kıyısında yapılan Afrika festivalinde bulunmuşuz, yaşamlarımız birbirine orada dokunmuş ama aylar sonra paylaşabildik.
Nicolas matematik öğretmeni, Camille de viyolonsel öğretmeni imiş, bırakmışlar öğretmenliği ve yerli müzikleri kaydetmek için yollara düşmüşler. Bir gece birlikte ud dinlemeye gittik. Diğer coğrafyalardan derlenmiş enstrüman ve notaların kardeşliğine Gerze'den udun notaları eklendi.
Ud dinlerken |
Gezginlerin kendi dillerinde duygularını paylaştığı, ne yazdığını anlayamadığımız ama farklı dillerin bir arada durma kardeşliğini hissettiğimiz, barışçıl ve dayanışma dolu olduğunu tahmin ettiğimiz notlar...
gezginperverlik defterimizden, Fransızca |
Konakta ağırladığımız gezginlerle yolculuklarına dair yaptığımız röportaj:
pedal notlarını paylaştıkları siteleri:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder